Ketu ry

Azerbaizhanin hankkeen tarkempi kuvaus

KESTÄVÄN YRITYSTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA PAIKALLISEN KÄSITYÖTEOLLISUUDEN TUKEMINEN AZERBAIZHANIN MAASEUDULLA (2012–2014)

Viimeisen vuosikymmenen ajan Azerbaidzhanin hallitus on tukenut voimakkaasti turismin kasvattamista maassa. Toistaiseksi tämä on ainoastaan hyödyntänyt pääkaupunki Bakua sekä maan isoimpia kaupunkeja samaan aikaan kun maaseutu kärsii köyhyydestä, työttömyydestä sekä poismuutosta. Azerbaidzhanin maaseudulla toteutettava hanke keskittyy kehittämään kestävää matkailua alueella ja sitä kautta tukemaan paikallista yrittäjyyttä.  Hankkeessa järjestetään koulutuksia kestävästä turismista, ympäristötietoisuudesta, yrittäjyydestä sekä sukupuolitasa-arvosta. Kestävä tulevaisuus ry toteuttaa hankkeen yhdessä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa, paikallisena yhteistyökumppanina on Ekoloji Tarazliq (EKOT). Rahoittajana hankkeessa toimii Suomen Ulkoasiainministeriö. Hanke toteutetaan kolmella eri alueella; Apsheron niemimaalla, Sheki-Qabala alueella sekä Lenkaran-Astara alueella.

Hankealueet

Apsheron niemimaa koostuu pääasiassa pääkaupunki Bakun suurkaupunkialueesta. Keskiajalla rakennettu hankeyhteisö Qala sijaitsee niemimaan keskellä itäisessä Azerbaidzhanissa.  Hyvin perinteinen ja uskonnollinen yhteisö houkuttelee turisteja Bakun läheisyyden sekä arkkitehtuuristen ja arkeologisten monumenttien ansiosta.

Sheki-Qabala on yksi Azerbaizhanin vanhimmista markkina-alueista. Vuoristoisessa, läntisessä Azerbaidzhanissa sijaitseva alue on tunnettu sijainnistaan Silkkitien varrella. Shekissä hankeyhteisönä toimii Kish ja Qabalassa Vandam.

Eteläinen Lenkaran-Astaran alue sijaitsee Iranin rajalla Kaspianmeren rannalla. Alue on tunnettu subtrooppisesta ilmastostaan ja luonnonkauneudestaan, ja se on suosittu erityisesti iranilaisten turistien lomanviettokohteena. Lenkaranissa hankeyhteisöt ovat Rvo ja Xanbulan, Astarassa Pensara ja Kokolos.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on kehittää yrittäjyyttä maaseudulla alueen ympäristö- ja kulttuuriarvot huomioon ottaen osallistamalla yhteisöt kestävään turismiin järjestämällä koulutustilaisuuksia yhteistyössä Bakun yliopiston kanssa. Perinteisiä käsityötaitoja opetetaan nuoremmille sukupolville, ja erityisesti naisten asemaa, työllistymistä ja toimeentuloa pyritään edesauttamaan. Projektin aikana kohdealueille perustetaan ekoturismikeskuksia, joissa jaetaan tietoa kestävästä turismista sekä opastetaan paikallisten eri alojen pienyrittäjien luo.

Shekin alueen perinteinen käsityö, tekelduz.

Subscribe to RSS feed Find us on facebook.