Ketu ry

Archive for August, 2018

Matkakertomus: aineistoa palvelumuotoilusta opinnäytetyöhön

Wednesday, August 22nd, 2018

Olen matkalla Bakuun toteuttamaan osaa opinnäytetyöstäni Kestävän matkailun ja paikallisen käsityöelinkeinon kehittäminen Azerbaidzanin maaseudulla -hankkeelle. Olen kolmannen vuoden restonomi opiskelija Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Matkan päämääräni on osallistua yhden hankealueen, Guban, matkailun toimijoille järjestettävään palvelumuotoilukoulutukseen, sekä suunnitella tulevaa testimatkaa yhdessä paikallisten hankkeen jäsenten kanssa.

Istun koneessa ja kuuntelen vieressäni istuvan miehen juttuja kotimaastaan, Azerbaijanista. Hän kehuu ruokaa maailman parhaaksi, kansaa vieraanvaraiseksi ja luontoa sekä kulttuuria rikkaaksi. Olen tutkinut netistä tietoja etukäteen ja nähnyt kuvia, mutta siltikään en tiedä mikä minua odottaa. Ei mitään ennakkoluuloja tai odotuksia.

Taksissa matkalla hotellille kaikki näyttää normaalilta, kunnes pääkaupunki Baku alkaa näkyä. Sekaisin vanhaa ja uutta, satoja vuosia vanhoja rakennuksia joiden vieressä komeilee lasisia pilvenpiirtäjiä. Pidemmän aikaa rakennuksia katsellessa tulee mieleen, että kaupunki on sekaisin, he eivät taida tietää mistä juuret ovat. Osa arkkitehtuurista on selvästi saanut vaikutteita keski- ja etelä Euroopasta ja mieleeni tulee Espanja. Yhtäkkiä edessäni onkin vanha kaupunki ja sitten taas moderni lasipyramidi. Täältä löytyy kyllä jokaiselle jotakin, se on varma. Arkkitehtuuri ei ole ainoa mikä ihmetyttää, myös liikenne on sekaisin. Selkeitä kaistajakoja ei ole, vaan niitä jokainen autoilija luo itselleen pujotellessaan ruuhkassa kaasu pohjassa.

Yöllisen matkustamisen jälkeen ei malta edes levähtää, vaan aloitamme matkan yhdessä projektipäällikön Kaisa Merilahden kanssatutustumalla vanhaan kaupunkiin ja alueen keskustaan. Kaisa toimii oppaanani ja kertoo kaupungista, jossa on jo useamman kerran vieraillut. Tapaamme myöhemmin hankkeen koordinaattorin Aytanin ja projektin asiantuntijan Aykunin, he toivottavat meidät lämpimästi tervetulleeksi kotimaahansa. Heidän kanssaan nautimme herkullisen kalaillallisen ranta ravintolassa keskustellen hankkeesta ja kuulumisistamme.

Seuraavana aamuna aloitamme matkan kohti Qubaa. Taksimatka mattotehtaalle on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, luotamme kuitenkin kokeneeseen kuljettajaamme. Paikan päällä pääsen ihailemaan mattojen valmistusta, kauniin ja yksityiskohtaisen maton valmistus kestää noin 8kuukautta. Yksityiskohtia täynnä olevan maton valmistus näyttää tarkalta puuhalta, solmuja, naputtamista, leikkaamista ja harjaamista. Tehtaan edustaja, samalla myös Quban alueen hankekoordinaattori Aykun kertoo minulle toiminnasta ja esittelee valmistuneita mattoja. Tietokylvyn jälkeen menemme erään hankkeessa mukana olevan naisen ravintolaan syömään. Paikallinen annos koostuu salaateista, paistetuista kasviksista ja grillatusta lihasta. Syötyämme jälkeen lähdemme paikalliselle nähtävyydelle, vesiputoukselle. Matkalla pysähdymme ihastelemaan maisemia pienelle rotkolle, johon monet ohikulkijat jäävät ottamaan valokuvia. Matka vesiputoukselle on haastava, pikkutiet kivineen mutkittelevat jyrkästi vuoren seinämää pitkin. Muutaman kerran käy mielessä lausahdus ”kävellen olisit jo perillä”, mutta kuski ei anna periksi. Viimeiset parisataa metriä menemme kuitenkin jalkaisin, sillä perille asti ei autotietä ole. Vesiputous ei ole kovin voimakas kesän jäljiltä, mutta maisemat matkan varrella korvaavat tämän. Paikalla on kourallinen muita turisteja katselemassa putousta. Paluumatkalla pysähdymme erääseen majoitusvaihtoehtoon tulevalle testiryhmälle, kotimajoitus rivitalotyyppisessä rakennuksessa. Tunnemme olevamme erittäin tervetulleita perheen järjestämällä teehetkellä, Teetä ja hilloa, tämä on minulle uusi ja erikoinen yhdistelmä. Myöhemmin matkan aikana huomaan tämän yhdistelmän olevan todella suosittu ja teehetkinä pääsen maistelemaan paljon eri hedelmistä ja marjoista valmistettuja hilloja.

Matkalla omaan kotimajoitukseemme liikenteessä on enemmän vapaana kulkevia lehmiä kuin muita autoilijoita, talot on aidattu, joten kotieläimet vaeltelevat vapaina kaduilla. Perillä saamme nauttia talon emännän valmistaman kotiruoka illallisen, tunnemme olevaamme vieraita ei niinkään asiakkaita. Koti on kaunis ja tilava, ja majoittumistilaa vieraille on kaksi huonetta. Saamme kunnian olla ensimmäiset kansainväliset yöpyjät, sillä tähän mennessä aiemmin on majoittunut vain azerbaijanilaisia perheitä tai naisia. Iltapalaksi saamme lisää teetä ja perheen omasta pienestä puutarhasta poimittuja hedelmiä.

Seuraavana aamuna lähdemme aamupalan jälkeen mattotehtaalle pitämään palvelumuotoilukoulutusta paikallisille toimijoille. Iloksemme huomaamme, että osallistujia on 10 monelta eri alalta, majoitus, ravintola, käsityöt ja perinneleivokset ovat edustettuina. Koulutus menee hyvin, osallistujat ovat motivoituneita ja saamme aikaan hyvää keskustelua päivän aiheesta, joka on asiakas, millainen on potentiaalinen asiakas ja miksi hän valitsee juuri sinut. Tätä heidän tulee todella miettiä erottuakseen joukosta. Muutaman tunnin kestäneen koulutuksen jälkeen lähdemme kiertämään ja vertailemaan majoituksia testiryhmän matkaa varten. Mökkimajoituksia ja hotelleja on monen tasoista ja monenlaisella sijainnilla. Löydämme kuitenkin parhaan vaihtoehdon ryhmälle monien vaihtoehtojen joukosta.

Viimeinen päivä Qubassa alkaa palvelumuotoilukoulutuksen toisella osalla, tällä kertaa keskitymme itse tuotteeseen/palveluun. Muutaman harjoituksen avulla osallistujat miettivät omaa tuotettaan, miten siitä saa parhaan mahdollisen sekä miten asiakas tavoitetaan. Kuinka tuotteet saadaan pakattua, jotta matkailijoiden olisi mahdollisimman helppo kuljettaa ne ehjänä kotiin. Itse olen kaupungissa huomannut sen, että kaikki on piilossa, talot ovat aidattuja ja porttien takana voi olla mitä vain, majoituksia tai ravintoloita. Kysynkin heiltä asiasta ja heidän mielestään ratkaisu on helppo, pyytää vain apua paikalliselta sillä he tietävät paikat. Osallistujat saavat palvelupolkua miettiessään hyviä ja toimivia ideoita siitä, kuinka he voivat keskenään tehdä yhteistyötä ja näin saavuttaa paremman näkyvyyden ja palvelun asiakkaille. Koulutuksen jälkeen nautimme lounaan, jonka yhteydessä käymme läpi testimatkan suunnitelman ja aikataulun. Tarkkaa suunnittelua ja paketti alkaa olemaan valmis toteutettavaksi myöhemmin syksyllä majoituksineen ja ohjelmineen.

Illallisen jälkeen olemme valmiita nukkumaan ja seuraavan päivän paluuseen Bakuun ja kotimatkaan.  Matkalla lentokentälle ihailen vielä yöllistä Bakua ja mietin, milloin saan mahdollisuuden palata takaisin.

Teksti ja kuvat: Sanna Hemmilä

Subscribe to RSS feed Find us on facebook.