Ketu ry

Archive for June, 2013

Harjoittelijana hankkeessa: Uuden harjoittelijan ensivaikutelmia Azerbaidzhanista

Friday, June 28th, 2013
Lankaranin basaarin antimia. Kuva: Juuli Tamminen.

Lankaranin basaarin antimia. Kuva: Juuli Tamminen.

En epäröinyt hetkeäkään, kun kuulin keväällä mahdollisuudesta lähteä Azerbaidzaniin työharjoitteluun. Pistin hakemuksen saman tien eteenpäin ja kuinkas ollakaan, seuraavaksi oli jo matkaliput ostettu ja viisumihakemus lähetetty. Ajattelin sillon, että nyt mennään eikä meinata!
En ole katunut tuota hetkeä kertaakaan ja tiedän, että tästä reissusta tulee
ikimuistoinen. Ei sitä moni pääse näin eksoottiseen ja erilaiseen paikkaan
harjoitteluun.

Olen kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Turun ammattikorkeakoulussa pääaineenani yrittäjyys ja olen tämän syksyn ainut harjoittelija Azerbaidzanissa. Bakuun saavuin syyskuun alussa eli olen ollut täällä Kaspianmeren rannalla jo kuukauden. Kokonaisuudessaan tulen olemaan täällä
vähän päälle kolme kuukautta ja harjoittelun lopuksi jää vielä noin viikko aikaa kiertelyyn ja lomailuun ennen Suomeen palua. Bakussa vietin hieman alle viikon ja suuntasin sitten nokkani kohti etelän Lankarania. Muutos pääkaupungista oli suuri, sillä Baku on kuin eri maata muun Azerbaidzanin kanssa.
Täällä Lankaranissa asun aivan ihanan perheen luona ja työpaikkani on lyhyen matkan päässä kodistani. Työpaikkani on pienehkö toimisto, jonne kuitenkin mahtuu enemmän työntekijöitä kuin työpöytiä. Työkaverini ja pomoni täällä ovat ystävällisiä ja mukavia, mutta suurena ongelmanamme on kielimuuri. Pärjäämme hyvin perusasioiden kanssa Google translaten avulla, mutta isommat ja tärkeämmät asiat jäävät välillä epäselviksi. Onneksi paikalliseen tapaan ei pienistä sivuseikoista kannata ottaa stressiä, vaan kyllä kaikki aina jollain tavalla järjestyy. Paikallisen pomoni ja hänen perheensä kanssa olen päässyt kiertelemään eteläistä Azerbaidzania aika mukavasti. On mahtavaa nähdä ja kokea upeita maisemia ja paikkoja paikallisten kanssa. Välillä on lehmät tukkimassa tiet ja välillä hanhet. Siinä oli tottumista kaupunkilaistytöllä, mutta nyt olen sen verran jo paikallistunut, että eivät mitkään eläimet teillä enää ihmetytä. Aamun aikaiseen kukonlauluunkaan en enää herää.
Työtehtäviini täällä kuuluu paikallisten yrittäjien avustaminen ja opastaminen. Olen tähän mennessä tehnyt liiketoimintasuunnitelmaohjetta ja yrittänyt kerätä mahdollisimman paljon tietoa yrittäjille, koska kaikenlaisesta tiedosta on varmasti paljon apua. Jossain kohtaa aion pitää koulutuksen tähän liittyen ja toivon mukaan yrittäjät saavat siitä paljon irti, jotta voivat kehittää ja ylläpitää toimimistaan.
Lankaranissa tulen vielä viettämään noin kuukauden ja sitten suuntaan Shekiin. Täältä on varmasti haikea lähteä, mutta olen valmis kohtaamaan uusia seikkailuja pohjoisessa.
Juuli Tamminen/Turun AMK
Minä ja Sheki. Kuva: Eevi OllikainenAivoituksia ja aprikooseja
Auringonpaahdetta, ystävällisiä kasvoja, kirsikkakompottia, öljynporaustorneja, Kaspianmeren aaltoja, vehreitä vuoristometsiä, neuvostoaikaisia autoja, tuoreita hedelmiä, teehuoneita,
moskeijoita koristeellisine minareetteineen…Tätä kaikkea tarjoaa Venäjän ja Iranin puristuksissa sijaitseva Azerbaidzan, Kaukasuksen talousveturi.
Olemme nyt olleet kolmisen viikkoa Shekissä, Ison Kaukasuksen etelärinteille levittäytyvässä historiallisessa kaupungissa. Kaupunki on Lankaraniin verrattuna vihreämpi, selkeämpi ja eurooppalaisempi. Ihmiset vaikuttavat hivenen vaaleammilta ja pidättyväisemmiltä, erittäin
Minä ja Sheki. Kuva: Eevi Ollikainen
ystävällisiltä tosin. Turistejakin on huomattavasti enemmän, eikä ihme. Sheki on metsäisine rinteineen ja leveine puistomaisine kujineen erittäin viehättävä kaupunki. Lisää turisteja kaupunkiin tuo 1700-luvulla valmistunut arkkitehtoninen taidonnäyte Sheki Khanin palatsi sekä Persian ylivoimaa vastaan rakennettu vuoristolinnoitus Gelersan-Gerarsan, suomeksi Tule ja näe”. Linnoituksen muurilta avautuu huikea näkymä niin alas Kish-joen laaksoon kuin
lumipeitteisten huippujen yli Dagestanin puolelle.
Turistinähtävyyksien kiertelyn ohella olemme jatkaneet Lankaranissa aloitettua käsityöläisten kartoittamista ja kotimajoitusta tarjoavien yrittäjien haastattelua. Alueen kehittyneemmän ja monipuolisemman talousrakenteen vuoksi projektin kohderyhmiä on ollut vaikeaa löytää, haastattelemamme henkilöt kun ovat jo nyt suhteellisen menestyviä ja vakavaraisia.
Shekin alue on selvästi hyötynyt valtion öljyvaroista köyhää etelää enemmän. Tästä huolimatta monet iäkkäämmät kaupunkilaiset muistelevat kaiholla Neuvostoliiton aikoja. Silloin ihmisillä oli töitä, varaa hyödykkeisiin ja taattu perustoimeentulo. Vaikka rahaa oli vähemmän, se jakautui nykyistä huomattavasti tasaisemmin. Nykyisen hallinnon riivaama korruptio ulottuu työelämän jokaiselle sektorille, eivätkä edes lahjakkaimmat nuoret löydä töitä ilman muhkeita lahjuksia tai oikeita poliittisia kytköksiä. Lyhyesti ilmaistuna rikkaat rikastuvat köyhimpien kustannuksella.
Tapaamamme nuoret suhtautuvat kuitenkin optimistisesti tulevaisuuteen. Saimme kutsun paikalliseen hääjuhlaan, missä iloksemme saimme huomata nuorten miesten ja naisten istuvan samassa pöydässä punaviiniä siemaillen ja vapaasti keskustellen. Oli hauska seurata, kuinka miehet yrittivät vakuuttaa hehkeät neitokaiset tanssitaidoillaan. Monet kertoivat haaveekseen päästä naimisiin ja löytää hyvin palkattu työ kotiseudulta. Ilta oli täynnä maukasta ruokaa, vienoja katseita ja perinteisiä azerbaidzanilaistansseja, joita mekin Eevin kanssa pääsimme kokeilemaan. Ei meitä turhaan kehotettu menemään azerihäihin!
Loppuviikosta Eevi suuntaakin jo kulkunsa koti-Suomeen ja minä jatkan matkaani kohti Gabalaa ja uusia kokemuksia.
Jaakko Hietala
Turun ammattikorkeakoulu
Kala- ja ympäristötalous

Väliarviointi Azerbaidzanin hankkeessa

Thursday, June 6th, 2013

Azerbaidzan-hankkeen väliarviointi toteutettiin kahdella hankkeen kohdealueista: Aspheronin niemimaalla ja Lankaran-Astaran alueella eteläisessä osassa maata 15.-23.4.2013. Mukana evaluaatiomatkalla olin minä KeTun edustajana, hankkeen ohjausryhmän edustajina Juha Kääriä ja Sirpa Halonen Turun ammattikorkeakoulusta, hankkeen projektipäällikkö Jonna Heikkilä Turun ammattikorkeakoulusta sekä paikallisen kielen, kulttuurin ja hankeyhteistyön asiantuntijana Janne Aitta Norwegian Humanitarian Enerprisesta (NHE).  Lisäksi arviointimatkaamme seurasi toimittaja Lassi Lähteenmäki.

Hankkeen paikallinen koordinaattori Aytan Poladova oli tiiminsä kanssa suunnitellut meille tiiviin ja monipuolisen ohjelman. Tutustuminen alkoi pääkaupungista Bakusta, missä tapasimme hankkeen tärkeitä sidosryhmiä vieraillessamme matkailuministeriössä ja matkailuyliopistossa. Saatuamme kuvaa matkailusta Azerbaidzanissa yleisemmällä tasolla oli aika suunnata maaseudulle hankealueelle.

Opaskoulutukseen osallistuivat paikallisten lisäksi hankkeen harjoittelijat

Eteläisellä hankealueella Lankaranissa tutustuimme matkailuinfoon, alueen tarjoamiin matkailumahdollisuuksiin sekä käsityö- ja kotimajoitusyrittäjiin. Pääsimme myös seuraamaan paikallisille järjestettyjä koulutuksia matkailijoiden opastamisesta ja maaseutumatkailuyrittäjyydestä. Keskustelimme myös alueen hankekoordinaattorin ja muiden alalla toimivien ihmisten kanssa.

Kotimajoitusta tarjoavan perheen keittiö Lankaranissa
Perinteisiä olkitöitä Kokolos-kylässä

Lankaranin viereisellä Astaran alueella vierailimme hankekylä Kokolosin kulttuurikeskuksessa, jossa meille esiteltiin paikallista käsityö- ja kulttuuriperinnettä.

Takaisin Bakuun palattuamme vierailimme läheisessä Qalan hankekylässä. Tutustuimme kylän historiallisiin nähtävyyksiin ja vierailimme paikallisen hankekoordinaattorin kotona.

Qalan hankekylän koordinaattori Giulia osoitti vieraanvaraisuutta kutsumalla evaluaatioporukan luokseen syömään

Silmiinpistävintä Azerbaidzanissa on ero pramean pääkaupungin ja kehittymättömän maaseudun välillä. Tällaisessa tilanteessa maaseudun kestävien elinkeinojen kehittäminen on todella tärkeää. Maaseudun matkailun kasvattamiseen Azerbaidzanilla on potentiaalia. Luonto on rikas ja kaunis, kulttuuri on eksoottinen yhdistelmä paikalliskulttuureja, islamia ja neuvostoaikaa, historia on monipolvinen silkkiteineen ja eri valloittajineen, mutta mikä tärkeintä – ihmiset ovat sydämellisiä ja vieraanvaraisia.

Bakuun mahtuu monenlaista arkkitehtuuria

Hanke on vasta alkanut viime vuonna, joten suuria tuloksia ei ole vielä voinut odottaa. Paikalliset toimijat ja sidosryhmät tuntuivat olevan erittäin sitoutuneita ja näkivät maaseutumatkailussa suuria mahdollisuuksia. Kuitenkin realiteetit, kuten kehittymätön infrastruktuuri ja keskushallintojohtoinen päätöksenteko, hidastavat kehitystoimia.

Paljon voidaan silti saada hankkeen avulla aikaan. Liiketoimintaosaamisen parantamista, myynti- ja palveluntarjontakanavien kehittämistä, tiedon tuottamista ja sen saavutettaville tuomista selkeästi tarvitaan hankealueilla.

Kaisa Merilahti

 

Subscribe to RSS feed Find us on facebook.